EdgeGuide bloggen

EdgeGuides Julklapp på Liferay Portal

Vi vill tacka alla er, våra kunder, för ett fantastiskt 2013 som vi har fått förtroendet hos. Här kommer EdgeGuides Julklapp byggd på Liferay Portal.

Men 2013 har också varit ett år präglat av konflikter och oroligheter i vår omvärld. Både större och mindre konflikter i framförallt Asien och Afrika har skördat många liv och orsakat stora lidanden.  Hundratusentals människor lever i nöd och de som ofta drabbas hårdast är barn. Barnen är de svagaste och de som behöver de vuxnas stöd. Även i vår närhet finns barn som har det svårt. Både i Sverige och i våra grannländer.

Vi på EdgeGuide har i år valt att som Julgåva stödja organisationen Children’s Equal Rights som jobbar med att hjälpa hem- och föräldralösa barn i Estland genom att stödja två barnhem. Vi har som hjälp till deras verksamhet donerat utveckling och etablering av deras nya webbsajt byggd på Liferay Portal samt förvaltning och underhåll under 2014 i vår Cloudtjänst. Vi hoppas att de genom detta får möjlighet att nå ännu fler människor som är villiga att genom dem hjälpa dessa barn.

Deras webbsajt når du på http://childrensequal.se/

God jul och gott nytt år från oss alla på EdgeGuide!

Mobila strategier - hur dina mobila lösningar blir framgångsrika

Mobila strategier är inte bara en del av en webbstrategi eller en traditionell IT-strategi. Mobila strategier sträcker sig mycket längre än så och har en större betydelse för företag och myndigheters verksamheter.

Vissa verksamhetsprocesser kommer behöva förändras i grunden och affärsidéer kan behöva skrivas om eftersom helt nya spelregler gäller.

Under tredje kvartalet 2012 hade Windows c:a 2% andel av den globala smart phone-marknaden, tredje kvartalet 2013 hade man c:a 4%. Detta är uppskattningar och varierar beroende på vilken källa man använder.  Frågan är dock om man vågar chansa på att Windows inte kommer ha en ännu större andel om 18 månader från nu?  Hur mycket? 10%? 20%. En del bedömare menar till och med att Microsoft kommer vara större än Apple om några år. Samtidigt har smart phone-pionjärerna RIM med sin Blackberry i princip försvunnit från marknaden. Vill du finnas där dina kunder och användare är? Var kommer de vara om ett år?

Om något så är också mobila användares krav högre än traditionella användare. Detta beror på flera faktorer. Kanske den främsta är att mobila användare är mycket mer flyktiga än stationära användare. Om inte appen startar upp snyggt och snabbt så är sannolikheten stor att användaren direkt avinstallerar den. Vem orkar använda en app där man måste gå in på företagets webbsajt för att registrera sig först? Det finns alltid en liknande app att ladda ner.

Appen lever och dör med sin rating. Inget annat än fem stjärnor räknas. Ingen kan vara nöjd med 2,8 i medelbetyg av användarna. Det betyder att man har misslyckats.

Hur utvecklar man samtidigt för alla befintliga operativsystem och enheter? Hur testar man för dessa? Är din kundtjänst beredd på att fånga upp kundfrågor och synpunkter från Facebook och Apples Appstore? Hur hanterar du säkerhet på enheter du inte vet var de finns eller kanske till och med vem som använder dem? Behöver du integrera den mobila appen mot dina bakomliggande system?

Integration är en av de viktigaste tekniska aspekterna. För att appen eller den mobila webbsidan ska kunna leverera något vettigt innehåll och att informationen som användaren skriver in ska ha någonstans att ta vägen så behövs ofta integration mot dina bakomliggande system. När det gäller en mobil webbsida så sköts det som vanligt genom befintlig portallösning. För en app så måste man bygga denna integration separat. Dessa integrationer bör bygga på standardteknik och vara återanvändbara, annars drivs kostnaderna upp när man vill bygga in ny funktionalitet eller lansera ytterligare en app.

Oavsett om ditt företag bygger en app för e-handel, din myndighet bygger en app för e-tjänster för medborgare och företag eller om du enbart har behovet att publicera information genom en mobilanpassad websida, så behöver du en solid mobil strategi. Du behöver sortera ut dina tekniska affärsmässiga förutsättningar och behov.

Vidare måste affärsnyttan vara klart definierad och din verksamhet måste vara beredd på att appen för många av dina kunder kommer vara den huvudsakliga kontakten med ditt företag. Den mobila strategin måste vara tillräckligt detaljerad för att kunna beskriva detta, men också tillräckligt flexibel för att kunna hantera den våldsamt snabba utvecklingen som vi upplever nu. Teknik och beteenden kommer fortsätta utvecklas.

Vi på Edgeguide har hjälpt våra kunder med lösningar och strategier kring affärskommunikation i över tretton år. Vi har erfarenheten och samtidigt framtidsperspektivet att kunna hjälpa dig med mobila strategier för ditt företag eller din myndighet. Vi kan hjälpa dig att reda ut begreppen och bygga en mobil strategi som håller för framtidens utmaningar.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa dig med mobila strategier? Hör gärna av dig till oss för ett mote. Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

PhoneGap vs. IBM Worklight

IBM Worklight är en komplett plattform för utveckling och hantering av mobila applikationer, ofta kallat Mobile Application Platform. IBM Worklight bygger på både IBM-utvecklad teknik och open source-teknik som IBM integrerar och supportar i Worklight-plattformen. Både PhoneGap och IBM Worklight är helt baserade på öppna standarder.

Vid jämförelser mellan olika utvecklingsverktyg för mobila appar så jämförs ofta IBM Worklight med PhoneGap. Det är delvis en relevant jämförelse eftersom IBM Worklight och PhoneGap är de två ledande verktygen för att ta fram appar. Den stora skillnaden ligger i att IBM Worklight och PhoneGap är skilda saker. Där PhoneGap är en bakomliggande komponent för utveckling av appar med API:er och behöver en utvecklingsmiljö så är IBM Worklight en plattform för utveckling, test, distribution, integration, administration och säkerhet.

Faktum är att IBM Worklight kommer paketerat med PhoneGap. De två konkurrerar alltså inte med varandra utan PhoneGap hjälper till att komplettera IBM Worklight.

En annan fråga många ställer sig är hur PhoneGap förhåller sig till Apache Cordova. Svaret är enkelt:  PhoneGap är en distribution av Apache Cordova. 2011 donerade Adobe/Nitobi PhoneGaps kodbas till Apache som sedan gav namnet Cordova. Man ville säkerställa att PhoneGap i fortsättningen skulle förvaltas som open source med transparens och öppenhet och ansåg att Apache var de som bäst kunde göra detta. Genom detta öppnade man också upp möjligheten för andra organisationer att bidra till utvecklingen av koden. IBM är idag en av de stora bidragarna till Apache Cordova.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa dig med mobila appar? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

Mobil app eller responsiv design?

En del säger att det blir billigare och räcker med att bygga sin mobila hemsida med responsiv design. En del säger att jag måste bygga en s.k. native app för att få riktigt funktionalitet. Vad är sanningen och varför?

Fördelarna med en mobilanpassad webbsajt är många. Till att börja med är det relativt billigt och enkelt att utveckla. Om du har en plattform som IBM WebSphere Portal Server så följer det med funktionalitet för att utveckla mobila sidor med responsiv design.Det beror helt på vad du vill göra och vad dina behov är. Om du enbart vill publicera information och se till att den visas snyggt oavsett vilken mobil enhet som används så är en mobilanpassad webbsajt troligen det bästa alternativet.

Om du däremot vill att användaren, både intern och extern, ska kunna utnyttja offline-funktionalitet, om du vill kunna skicka notifieringar eller använda telefonens inbyggda funktioner som GPS och kamera så behöver du idag någon form av app i telefonen eller surfplattan.

Native appar är byggda för telefonens eller surfplattans operativsystem i den utvecklingsmiljö och med det utvecklingsspråk som är knutet till respektive plattform och ofta det specifika formatet på skärmen. Därför kan en app se väldigt konstig ut på en surfplatta om den i första hand är utvecklad för en telefon med mindre skärm.

Väl utvecklade native appar ger användaren möjligheter att enkelt utföra olika uppgifter och dessutom kan apputgivaren skicka notifieringar beroende exempelvis var användaren befinner sig. Eftersom de också är optimerade för den specifika enheten så är användarupplevelsen oftast väldigt bra.

Så med dessa två alternativ, har man allt man behöver då? Ja, det beror på var man har sin startpunkt, det finns faktiskt ett tredje alternativ: hybridappen. Vad är det och vad tillför den min verksamhet?

En hybridapp är vad det låter som, det är en app som kombinerar funktioner från en native app med webbinnehåll genom att bädda in webbinnehållet i ett skal av native kod. En hybridapp kan precis som en traditionell native app använda telefonens inbyggda funktioner.

Som exempel kan vi använda ett flygbolags webbplats som låter en användare utföra en rad olika åtgärder såsom mobil incheckning, skriva ut boardingkort, ändra plats, tillgång till avgångs- och landningstider, hantera sitt bonusprogram osv.

Om flygbolaget dessutom vill möjliggöra för sina resenärer att ladda ned elektroniska boardingkort till mobilen och för att få notifieringar om förseningar eller ändrad gate så behövs en app. Denna nya app skulle kunna utvecklas från grunden, men det mest kostnadseffektiva tillvägagångssättet kan vara att bygga vidare på befintlig funktionalitet i form av den mobila webbplatsen. Man slår alltså in webbplatsen i appkod och integrerar dess funktionalitet med de mer avancerade funktionerna man får genom appen.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med mobila strategier? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

Appbyråns framtid hotad?

Det kanske låter dramatiskt, hur kommer utvecklingen de närmaste åren att se ut? Först kanske vi ska reda ut begreppen lite. Med appbyrå menar vi i detta fall en firma som utvecklar och säljer appar till företag och organisationer. De är vanligen mycket duktiga på att utveckla kreativa och väldesignade appar som möter kundens krav.  Tekniskt håller apparna oftast hög kvalitet.

De senaste åren har vi sett en explosionsartad utveckling på marknaden för mobila appar. Detta har resulterat i nya behov och affärsmöjligheter. Firmor som bygger appar har vuxit upp i mängd för att möta detta behov. Företag har snabbt kunnat få ut sina appar och alla är nöjda. Eller hur är det?

Ja, tyvärr så har utbudet varit begränsat. De flesta byråer erbjuder sig att bygga appar till Android eller iOS, ibland båda. Men då dessa byggs på respektive utvecklingsplattform så har en app blivit två appar, vill man dessutom ha stöd för en surfplatta så kan det också bli en extra app. I stort sett kan man säga att mobilappar idag byggs lika manuellt som webbsidor byggdes 1998.

Detta är en inbyggd begränsning i marknaden. Det kostar tid och pengar och man får inte tillbaka så mycket på sin investering som man kunde hoppas. Dock håller detta på förändras. Det finns nu flera utvecklingsverktyg som hjälper firmor att bygga till flera plattformar samtidigt. Det är en mycket positiv utveckling som kommer att förändra dynamiken på marknaden. Är alla problem lösta nu då? Nja troligen inte.

Det finns exempel på företag som har uppåt tio appar med uppåt åtta eller nio olika säkerhetslösningar och lika många olika integrationslösningar för bakomliggande system. Det är mycket dyrt att underhålla och blir ett hinder för att utveckla funktion och nytta.

Kraven på appar ändras. Apparna blir en viktig del av verksamheten. Nu måste man se till att de håller hög säkerhet, har standardiserad integration med bakomliggande system samt att man snabbt kan få ut uppdateringar. I utvecklingsfasen krävs också att man kan genomföra tester med samma höga krav som för vilken verksamhetskritisk applikation som helst.

Interna appar blir fler, företag ersätter dyr specialutrustning med mobiltelefoner med en smart app. Företag med tekniskt avancerade produkter kan förse sin säljkår med system där de kan genomföra produktanpassningar på plats hos sina kunder. Flygbranschen utrustar sina piloter med surfplattor och avancerade appar för att ersätta papper och kartor. Kraven ökar.

Externa appar förändras också. Myndigheter bygger självbetjäningsfunktionalitet för medborgare. Reseföretag lägger ut bokningar och incheckning i appar. Banker låter sina kunder hantera bankärenden från sina mobiltelefoner. Plötsligt är appen verksamhetskritisk. Då förtjänar den en verksamhetskritisk hantering.

Nu behövs en plattform för att stödja verksamhetskritisk mobilutveckling och den heter IBM Worklight. EdgeGuide är IBM:s första partner i Sverige för IBM Worklight. IBM Worklight är en komplett plattform för utveckling, test, underhåll, distribution, integration och säkerhet för appar.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med era mobila appar? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

Den mobila portalen

IBM Worklight - den mobila portalen

På EdgeGuide har vi hjälpt våra kunder med portallösningar i närmare tio år. Istället för att se portaler som enbart publiceringsplattformar arbetar vi med portaler som integrationsplattformar. Vi hjälper våra kunder att bygga lösningar som ökar produktiviteten. I portaler exponerar man tjänster som har betydelse för verksamheten, det kan vara att publicera relevant information just för den användaren, visa ett nyhetsflöde, tillgängliggöra ett affärssystem eller för externa kunder att använda en självbetjäningsfunktion.

Det har redan sagts många gånger, men tål att upprepas: "Vi blir mer och mer mobila för varje dag."

Frågan är dock hur företag och våra myndigheter kan leva upp till dessa förändrade förutsättningar. De senaste femton åren har internet blivit en viktig del av hur företag kommunicerar och gör affärer. Likaledes har vi som privatpersoner tillgång till information om produkter och tjänster och interagerar med varandra över nätet.

Många företag och myndigheter lägger stora resurser på att ha en mobil närvaro i form av mobila appar och mobila webbsidor. Vi som konsumenter förväntar oss att de levererar information och tjänster till mobiltelefoner och surfplattor så vi kan hitta produkter, läsa nyheter, utföra ärenden osv.

Som vi har diskuterat i tidigare bloggar så går mycket av detta till fel saker framförallt gällande mobila appar. Man bygger appar per operativsystem och per mobil enhet. Med tusentals olika enheter och åtminstone fyra olika mobila operativsystem så läggs mycket energi bara på att få appen att överhuvudtaget fungera på de vanligaste operativsystemen och mobila enheterna. Uppdatering av funktionalitet, stöd för fler plattformar och koppling till relevant data hamnar tyvärr ofta längre ned på prioriteringslistan.

IBM Worklight är en plattform som har funktionalitet för att lösa dessa problem. I IBM Worklight utvecklar man appar för alla plattformar samtidigt och anpassar utseendet och funktionalitet för de mängder av mobila enheter som finns. IBM Worklight möjliggör också effektiv och anpassningsbar integration mot bakomliggande system för att appen skall få tillgång till meningsfull data.

I takt med de möjligheter som nu erbjuds är det därför också viktigt att verksamhetskritisk information inte förblir fastkedjad vid skrivbordet. Vi behöver se till att kunder, leverantörer och anställda också kan nå information när det passar dem och från den plats som passar dem.

Affärsmodeller kommer behöva förändras i takt med att beteenden och marknader förändras.

På EdgeGuide ser vi den mobila utvecklingen som en naturlig följd av hur teknik och beteenden utvecklats det senaste decenniet. På samma sätt som man bygger portaler och integrerar tjänster i traditionella miljöer så behöver man också göra det för mobila lösningar.  Vi befinner oss mitt i detta skifte.

Om man ska välja appar, mobila webbsidor eller s.k. hybridappar som är en blandning av specialskrivna appar beror på vilka behov man har. För en framgångsrik strategi behövs ofta en blandning av alla tre. Med plattformen IBM Worklight kan man hantera dem alla tre. Det är en plattform som låter företag och myndigheter fokusera på kund- och verksamhetsnytta.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med mobila strategier? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

Varför mobila appar?

Behöver jag mobila app? Räcker det inte med att mobilanpassa vår hemsida? Svaret är ofta att en mobilanpassad webbsajt räcker långt. Men det kan också vara att ställa fel fråga.

Att mobilanpassa en webbsajt gör den tillgänglig för mobila enheter. Mobila användare får tillgång till publicerad information och kan interagera med sin sajt i stort sett i samma utsträckning som en stationär användare. När du vill ta nästa steg så kan en mobil app vara det du behöver.

En av fördelarna med mobila appar är att de kan utnyttja den mobila enhetens funktioner såsom GPS och kameran. En annan är att man med ett knapptryck snabbt är inne i appen och kan börja navigera istället för att öppna en webbläsare och behöva skriva in en adress.

För vissa typer av verksamheter är appar en naturlig, och i vissa fall ofrånkomlig, utveckling. Banker är ett bra exempel. Många av oss kommer knappt ihåg senast vi var inne på ett bankkontor, detta tack vare att vi idag kan sköta de flesta av våra bankärenden via internet. Självklart vill vi gå vidare och göra vissa bankärenden via våra mobila enheter istället. Det är många gånger smidigare och snabbare och kan skötas lika säkert.

Där vi idag ser den största ökningen av appar är olika interna tillämpningar för att öka produktiviteten. Det kan handla om säljstöd för en global säljkår, säkerhetsföretag som ersätter dyr specialutrustning med en mobiltelefon för att logga vaktrundor och dokumentera händelser med kameraoch GPS eller ett åkeri som vill maximera utnyttjandet av sina fordon.

Att bygga en app kan ha flera syften som vi ser ovan. Vidare scenario är där appen är själva produkten, eller att appen fungerar som reklampelare.

Oavsett dina behov och önskemål så är det viktigt att välja en teknisk plattform som inte bara erbjuder ett bra utvecklingsverktyg utan också omfattarhantering av test, säkerhet, distribution, versionshantering och analys. Därför har EdgeGuide valt att arbeta med IBM Worklight. Vi erbjuder också ett komplett tjänstepaket ända från analysstadiet till distribution och uppdatering, skräddarsytt efter dina behov.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa dig med mobila appar? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

IBM Worklight

EdgeGuide blir IBM:s första certifierade partner inom Mobility och IBM Worklight.

IBM Worklight

EdgeGuide har i dagarna adderat IBM:s mobilitetsportfölj till sitt utbud. Detta innebär att vi är IBM:s första partner i Sverige som kan sälja IBM:s Worklight-produkter och erbjuda tjänster kring dessa. EdgeGuide är specialister på portaler och samarbetsplattformar samt tillhörande säkerhetslösningar. Mobila lösningar är en förlängning av vad vi redan gör för våra kunder idag. Konsumenter och kunder kräver idag att deras websajter skall vara mobilanpassade. Den samlade bilden från flera analytiker är att 2015 kommer uppåt 60% av internettrafiken gå genom mobila enheter. Detta innebär nya utmaningar, men också möjligheter, för alla företag och organisationer med närvaro på webben.

Mobilanpassade websajter kan man bygga med befintliga verktyg och etablerade standarder i bl.a. sitt portalramverk. Att bygga mobilappar innebär andra utmaningar. En av de största är att det är komplicerat att bygga en app för de många plattformar som finns, Android, iOS, Windows, RIM osv. Inte bara operativsystemen avgör detta, även den mobila enheten kräver unika anpassningar. En iPad kräver ett annat utseende än en iPhone. En app blir flera appar uppdelade på flera utvecklingsprojekt, ett per platform. Detta innebär hög komplexitet vad gäller utveckling, säkerhet och versionsuppdateringar. Denna komplexitet driver stora kostnader och kalkylen för en app ser plötsligt inte längre lika attraktiv ut. På grund av detta väljer många att begränsa sig och kanske endast lanserar sin app på en eller ett par plattformar eller enheter, eller inte alls.

Nya utmaningar kräver nya lösningar. Lösningen i detta fall heter IBM Worklight. IBM Worklight är idag den mest kompletta Mobile Enterprise Platform (MEAP) på marknaden. IBM Worklight kommer med en utvecklingsplattform för mobila appar där man utvecklar sin app en gång för alla valda plattformar. Tack vare detta sparar man tid och kostnader samt får en bättre fungerande app. Worklight innehåller också funktionalitet för test, versionshantering, integration, säkerhet och analys.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med er mobila strategi? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

Därför är vi störst på IBM

EdgeGuide har haft ett lysande år 2012. EdgeGuide utmärkte sig med en top 3-placering i Europa vad gäller försäljning av IBM programvarulicenser. Kunskap och kundförtroende ligger till grund för framgången.

Under 2012 fick EdgeGuide förtroendet att bygga ett Socialt Intranät för ett internationellt företag med kontor över hela världen. Vi fick även samma förtroende av ett större försäkringsbolag. Bolaget ville ha en flexibel Integrationsplattform för sin kommunikation med kunder och samarbetspartners samt ett intranät med sociala funktioner. Lösningen är baserad på Websphere Portal 8, WCM 8 med Content Template Catalog (CTC) och IBM Connections 4.

EdgeGuide bjöds in som talare på Webbdagarna av IDG och intervjuades om de nya trenderna inom Integationsplattformar och Sociala intranät. EdgeGuide lanserade även en ny webbsajt byggd på Xpages-teknologi för en större aktör inom svensk bilbesiktning. Lösningen har idag ca 7 miljoner besökare/år.

Kontakta Ali Qureshi för mer information / 0703211115

IBM Smart Cloud

Varför skall vi in i IBM Smart Cloud?

Vi på Edgeguide ställde oss själva den frågan för drygt ett år sedan. Vi hade 7 servrar som drev våra viktigaste applikationer. En IBM Traveler som såg till att alla mail, kalenderinbjudningar samt adressbok var tillgängliga för mobila klienter. En mailserver. Ett Socialt intranät byggt på IBM Connections. 3 kommunikationsservrar som tog hand om bl.a. chatt och videokonferenser. En backup-server. Totalt hade vi 7 servrar som vi behövde underhålla, drifta och uppdatera kontinuerligt.

Vi räknar med att en servers livslängd är c:a 3 år. Det är ju också en hel del jobb att byta ut en server rent fysiskt.

Genom att välja IBM Smart Cloud fick vi allt som fanns på våra sju servrar, men utan all dyr och tråkig administration. All support (om vi behöver det) går direkt från användaren till IBM. All uppdatering sker automatiskt och ingår i månadskostnaden.

Vi räknar med att vi sänkte våra systemkostnader med minst 80%.

Vill du veta mer kontakta Ali Qureshi / 0703211115

Visar 1-10 av 18 resultat.
Antal per sida 10
av 2