EdgeGuide bloggen

EdgeGuides Julklapp på Liferay Portal

Vi vill tacka alla er, våra kunder, för ett fantastiskt 2013 som vi har fått förtroendet hos. Här kommer EdgeGuides Julklapp byggd på Liferay Portal.

Men 2013 har också varit ett år präglat av konflikter och oroligheter i vår omvärld. Både större och mindre konflikter i framförallt Asien och Afrika har skördat många liv och orsakat stora lidanden.  Hundratusentals människor lever i nöd och de som ofta drabbas hårdast är barn. Barnen är de svagaste och de som behöver de vuxnas stöd. Även i vår närhet finns barn som har det svårt. Både i Sverige och i våra grannländer.

Vi på EdgeGuide har i år valt att som Julgåva stödja organisationen Children’s Equal Rights som jobbar med att hjälpa hem- och föräldralösa barn i Estland genom att stödja två barnhem. Vi har som hjälp till deras verksamhet donerat utveckling och etablering av deras nya webbsajt byggd på Liferay Portal samt förvaltning och underhåll under 2014 i vår Cloudtjänst. Vi hoppas att de genom detta får möjlighet att nå ännu fler människor som är villiga att genom dem hjälpa dessa barn.

Deras webbsajt når du på http://childrensequal.se/

God jul och gott nytt år från oss alla på EdgeGuide!

Mobila strategier - hur dina mobila lösningar blir framgångsrika

Mobila strategier är inte bara en del av en webbstrategi eller en traditionell IT-strategi. Mobila strategier sträcker sig mycket längre än så och har en större betydelse för företag och myndigheters verksamheter.

Vissa verksamhetsprocesser kommer behöva förändras i grunden och affärsidéer kan behöva skrivas om eftersom helt nya spelregler gäller.

Under tredje kvartalet 2012 hade Windows c:a 2% andel av den globala smart phone-marknaden, tredje kvartalet 2013 hade man c:a 4%. Detta är uppskattningar och varierar beroende på vilken källa man använder.  Frågan är dock om man vågar chansa på att Windows inte kommer ha en ännu större andel om 18 månader från nu?  Hur mycket? 10%? 20%. En del bedömare menar till och med att Microsoft kommer vara större än Apple om några år. Samtidigt har smart phone-pionjärerna RIM med sin Blackberry i princip försvunnit från marknaden. Vill du finnas där dina kunder och användare är? Var kommer de vara om ett år?

Om något så är också mobila användares krav högre än traditionella användare. Detta beror på flera faktorer. Kanske den främsta är att mobila användare är mycket mer flyktiga än stationära användare. Om inte appen startar upp snyggt och snabbt så är sannolikheten stor att användaren direkt avinstallerar den. Vem orkar använda en app där man måste gå in på företagets webbsajt för att registrera sig först? Det finns alltid en liknande app att ladda ner.

Appen lever och dör med sin rating. Inget annat än fem stjärnor räknas. Ingen kan vara nöjd med 2,8 i medelbetyg av användarna. Det betyder att man har misslyckats.

Hur utvecklar man samtidigt för alla befintliga operativsystem och enheter? Hur testar man för dessa? Är din kundtjänst beredd på att fånga upp kundfrågor och synpunkter från Facebook och Apples Appstore? Hur hanterar du säkerhet på enheter du inte vet var de finns eller kanske till och med vem som använder dem? Behöver du integrera den mobila appen mot dina bakomliggande system?

Integration är en av de viktigaste tekniska aspekterna. För att appen eller den mobila webbsidan ska kunna leverera något vettigt innehåll och att informationen som användaren skriver in ska ha någonstans att ta vägen så behövs ofta integration mot dina bakomliggande system. När det gäller en mobil webbsida så sköts det som vanligt genom befintlig portallösning. För en app så måste man bygga denna integration separat. Dessa integrationer bör bygga på standardteknik och vara återanvändbara, annars drivs kostnaderna upp när man vill bygga in ny funktionalitet eller lansera ytterligare en app.

Oavsett om ditt företag bygger en app för e-handel, din myndighet bygger en app för e-tjänster för medborgare och företag eller om du enbart har behovet att publicera information genom en mobilanpassad websida, så behöver du en solid mobil strategi. Du behöver sortera ut dina tekniska affärsmässiga förutsättningar och behov.

Vidare måste affärsnyttan vara klart definierad och din verksamhet måste vara beredd på att appen för många av dina kunder kommer vara den huvudsakliga kontakten med ditt företag. Den mobila strategin måste vara tillräckligt detaljerad för att kunna beskriva detta, men också tillräckligt flexibel för att kunna hantera den våldsamt snabba utvecklingen som vi upplever nu. Teknik och beteenden kommer fortsätta utvecklas.

Vi på Edgeguide har hjälpt våra kunder med lösningar och strategier kring affärskommunikation i över tretton år. Vi har erfarenheten och samtidigt framtidsperspektivet att kunna hjälpa dig med mobila strategier för ditt företag eller din myndighet. Vi kan hjälpa dig att reda ut begreppen och bygga en mobil strategi som håller för framtidens utmaningar.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa dig med mobila strategier? Hör gärna av dig till oss för ett mote. Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

PhoneGap vs. IBM Worklight

IBM Worklight är en komplett plattform för utveckling och hantering av mobila applikationer, ofta kallat Mobile Application Platform. IBM Worklight bygger på både IBM-utvecklad teknik och open source-teknik som IBM integrerar och supportar i Worklight-plattformen. Både PhoneGap och IBM Worklight är helt baserade på öppna standarder.

Vid jämförelser mellan olika utvecklingsverktyg för mobila appar så jämförs ofta IBM Worklight med PhoneGap. Det är delvis en relevant jämförelse eftersom IBM Worklight och PhoneGap är de två ledande verktygen för att ta fram appar. Den stora skillnaden ligger i att IBM Worklight och PhoneGap är skilda saker. Där PhoneGap är en bakomliggande komponent för utveckling av appar med API:er och behöver en utvecklingsmiljö så är IBM Worklight en plattform för utveckling, test, distribution, integration, administration och säkerhet.

Faktum är att IBM Worklight kommer paketerat med PhoneGap. De två konkurrerar alltså inte med varandra utan PhoneGap hjälper till att komplettera IBM Worklight.

En annan fråga många ställer sig är hur PhoneGap förhåller sig till Apache Cordova. Svaret är enkelt:  PhoneGap är en distribution av Apache Cordova. 2011 donerade Adobe/Nitobi PhoneGaps kodbas till Apache som sedan gav namnet Cordova. Man ville säkerställa att PhoneGap i fortsättningen skulle förvaltas som open source med transparens och öppenhet och ansåg att Apache var de som bäst kunde göra detta. Genom detta öppnade man också upp möjligheten för andra organisationer att bidra till utvecklingen av koden. IBM är idag en av de stora bidragarna till Apache Cordova.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa dig med mobila appar? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

Visar 3 resultat.