EdgeGuide bloggen

Mobil app eller responsiv design?

En del säger att det blir billigare och räcker med att bygga sin mobila hemsida med responsiv design. En del säger att jag måste bygga en s.k. native app för att få riktigt funktionalitet. Vad är sanningen och varför?

Fördelarna med en mobilanpassad webbsajt är många. Till att börja med är det relativt billigt och enkelt att utveckla. Om du har en plattform som IBM WebSphere Portal Server så följer det med funktionalitet för att utveckla mobila sidor med responsiv design.Det beror helt på vad du vill göra och vad dina behov är. Om du enbart vill publicera information och se till att den visas snyggt oavsett vilken mobil enhet som används så är en mobilanpassad webbsajt troligen det bästa alternativet.

Om du däremot vill att användaren, både intern och extern, ska kunna utnyttja offline-funktionalitet, om du vill kunna skicka notifieringar eller använda telefonens inbyggda funktioner som GPS och kamera så behöver du idag någon form av app i telefonen eller surfplattan.

Native appar är byggda för telefonens eller surfplattans operativsystem i den utvecklingsmiljö och med det utvecklingsspråk som är knutet till respektive plattform och ofta det specifika formatet på skärmen. Därför kan en app se väldigt konstig ut på en surfplatta om den i första hand är utvecklad för en telefon med mindre skärm.

Väl utvecklade native appar ger användaren möjligheter att enkelt utföra olika uppgifter och dessutom kan apputgivaren skicka notifieringar beroende exempelvis var användaren befinner sig. Eftersom de också är optimerade för den specifika enheten så är användarupplevelsen oftast väldigt bra.

Så med dessa två alternativ, har man allt man behöver då? Ja, det beror på var man har sin startpunkt, det finns faktiskt ett tredje alternativ: hybridappen. Vad är det och vad tillför den min verksamhet?

En hybridapp är vad det låter som, det är en app som kombinerar funktioner från en native app med webbinnehåll genom att bädda in webbinnehållet i ett skal av native kod. En hybridapp kan precis som en traditionell native app använda telefonens inbyggda funktioner.

Som exempel kan vi använda ett flygbolags webbplats som låter en användare utföra en rad olika åtgärder såsom mobil incheckning, skriva ut boardingkort, ändra plats, tillgång till avgångs- och landningstider, hantera sitt bonusprogram osv.

Om flygbolaget dessutom vill möjliggöra för sina resenärer att ladda ned elektroniska boardingkort till mobilen och för att få notifieringar om förseningar eller ändrad gate så behövs en app. Denna nya app skulle kunna utvecklas från grunden, men det mest kostnadseffektiva tillvägagångssättet kan vara att bygga vidare på befintlig funktionalitet i form av den mobila webbplatsen. Man slår alltså in webbplatsen i appkod och integrerar dess funktionalitet med de mer avancerade funktionerna man får genom appen.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med mobila strategier? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

Appbyråns framtid hotad?

Det kanske låter dramatiskt, hur kommer utvecklingen de närmaste åren att se ut? Först kanske vi ska reda ut begreppen lite. Med appbyrå menar vi i detta fall en firma som utvecklar och säljer appar till företag och organisationer. De är vanligen mycket duktiga på att utveckla kreativa och väldesignade appar som möter kundens krav.  Tekniskt håller apparna oftast hög kvalitet.

De senaste åren har vi sett en explosionsartad utveckling på marknaden för mobila appar. Detta har resulterat i nya behov och affärsmöjligheter. Firmor som bygger appar har vuxit upp i mängd för att möta detta behov. Företag har snabbt kunnat få ut sina appar och alla är nöjda. Eller hur är det?

Ja, tyvärr så har utbudet varit begränsat. De flesta byråer erbjuder sig att bygga appar till Android eller iOS, ibland båda. Men då dessa byggs på respektive utvecklingsplattform så har en app blivit två appar, vill man dessutom ha stöd för en surfplatta så kan det också bli en extra app. I stort sett kan man säga att mobilappar idag byggs lika manuellt som webbsidor byggdes 1998.

Detta är en inbyggd begränsning i marknaden. Det kostar tid och pengar och man får inte tillbaka så mycket på sin investering som man kunde hoppas. Dock håller detta på förändras. Det finns nu flera utvecklingsverktyg som hjälper firmor att bygga till flera plattformar samtidigt. Det är en mycket positiv utveckling som kommer att förändra dynamiken på marknaden. Är alla problem lösta nu då? Nja troligen inte.

Det finns exempel på företag som har uppåt tio appar med uppåt åtta eller nio olika säkerhetslösningar och lika många olika integrationslösningar för bakomliggande system. Det är mycket dyrt att underhålla och blir ett hinder för att utveckla funktion och nytta.

Kraven på appar ändras. Apparna blir en viktig del av verksamheten. Nu måste man se till att de håller hög säkerhet, har standardiserad integration med bakomliggande system samt att man snabbt kan få ut uppdateringar. I utvecklingsfasen krävs också att man kan genomföra tester med samma höga krav som för vilken verksamhetskritisk applikation som helst.

Interna appar blir fler, företag ersätter dyr specialutrustning med mobiltelefoner med en smart app. Företag med tekniskt avancerade produkter kan förse sin säljkår med system där de kan genomföra produktanpassningar på plats hos sina kunder. Flygbranschen utrustar sina piloter med surfplattor och avancerade appar för att ersätta papper och kartor. Kraven ökar.

Externa appar förändras också. Myndigheter bygger självbetjäningsfunktionalitet för medborgare. Reseföretag lägger ut bokningar och incheckning i appar. Banker låter sina kunder hantera bankärenden från sina mobiltelefoner. Plötsligt är appen verksamhetskritisk. Då förtjänar den en verksamhetskritisk hantering.

Nu behövs en plattform för att stödja verksamhetskritisk mobilutveckling och den heter IBM Worklight. EdgeGuide är IBM:s första partner i Sverige för IBM Worklight. IBM Worklight är en komplett plattform för utveckling, test, underhåll, distribution, integration och säkerhet för appar.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med era mobila appar? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

Den mobila portalen

IBM Worklight - den mobila portalen

På EdgeGuide har vi hjälpt våra kunder med portallösningar i närmare tio år. Istället för att se portaler som enbart publiceringsplattformar arbetar vi med portaler som integrationsplattformar. Vi hjälper våra kunder att bygga lösningar som ökar produktiviteten. I portaler exponerar man tjänster som har betydelse för verksamheten, det kan vara att publicera relevant information just för den användaren, visa ett nyhetsflöde, tillgängliggöra ett affärssystem eller för externa kunder att använda en självbetjäningsfunktion.

Det har redan sagts många gånger, men tål att upprepas: "Vi blir mer och mer mobila för varje dag."

Frågan är dock hur företag och våra myndigheter kan leva upp till dessa förändrade förutsättningar. De senaste femton åren har internet blivit en viktig del av hur företag kommunicerar och gör affärer. Likaledes har vi som privatpersoner tillgång till information om produkter och tjänster och interagerar med varandra över nätet.

Många företag och myndigheter lägger stora resurser på att ha en mobil närvaro i form av mobila appar och mobila webbsidor. Vi som konsumenter förväntar oss att de levererar information och tjänster till mobiltelefoner och surfplattor så vi kan hitta produkter, läsa nyheter, utföra ärenden osv.

Som vi har diskuterat i tidigare bloggar så går mycket av detta till fel saker framförallt gällande mobila appar. Man bygger appar per operativsystem och per mobil enhet. Med tusentals olika enheter och åtminstone fyra olika mobila operativsystem så läggs mycket energi bara på att få appen att överhuvudtaget fungera på de vanligaste operativsystemen och mobila enheterna. Uppdatering av funktionalitet, stöd för fler plattformar och koppling till relevant data hamnar tyvärr ofta längre ned på prioriteringslistan.

IBM Worklight är en plattform som har funktionalitet för att lösa dessa problem. I IBM Worklight utvecklar man appar för alla plattformar samtidigt och anpassar utseendet och funktionalitet för de mängder av mobila enheter som finns. IBM Worklight möjliggör också effektiv och anpassningsbar integration mot bakomliggande system för att appen skall få tillgång till meningsfull data.

I takt med de möjligheter som nu erbjuds är det därför också viktigt att verksamhetskritisk information inte förblir fastkedjad vid skrivbordet. Vi behöver se till att kunder, leverantörer och anställda också kan nå information när det passar dem och från den plats som passar dem.

Affärsmodeller kommer behöva förändras i takt med att beteenden och marknader förändras.

På EdgeGuide ser vi den mobila utvecklingen som en naturlig följd av hur teknik och beteenden utvecklats det senaste decenniet. På samma sätt som man bygger portaler och integrerar tjänster i traditionella miljöer så behöver man också göra det för mobila lösningar.  Vi befinner oss mitt i detta skifte.

Om man ska välja appar, mobila webbsidor eller s.k. hybridappar som är en blandning av specialskrivna appar beror på vilka behov man har. För en framgångsrik strategi behövs ofta en blandning av alla tre. Med plattformen IBM Worklight kan man hantera dem alla tre. Det är en plattform som låter företag och myndigheter fokusera på kund- och verksamhetsnytta.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med mobila strategier? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

Visar 3 resultat.