EdgeGuide bloggen

7 Nov 2013

Appbyråns framtid hotad?

Det kanske låter dramatiskt, hur kommer utvecklingen de närmaste åren att se ut? Först kanske vi ska reda ut begreppen lite. Med appbyrå menar vi i detta fall en firma som utvecklar och säljer appar till företag och organisationer. De är vanligen mycket duktiga på att utveckla kreativa och väldesignade appar som möter kundens krav.  Tekniskt håller apparna oftast hög kvalitet.

De senaste åren har vi sett en explosionsartad utveckling på marknaden för mobila appar. Detta har resulterat i nya behov och affärsmöjligheter. Firmor som bygger appar har vuxit upp i mängd för att möta detta behov. Företag har snabbt kunnat få ut sina appar och alla är nöjda. Eller hur är det?

Ja, tyvärr så har utbudet varit begränsat. De flesta byråer erbjuder sig att bygga appar till Android eller iOS, ibland båda. Men då dessa byggs på respektive utvecklingsplattform så har en app blivit två appar, vill man dessutom ha stöd för en surfplatta så kan det också bli en extra app. I stort sett kan man säga att mobilappar idag byggs lika manuellt som webbsidor byggdes 1998.

Detta är en inbyggd begränsning i marknaden. Det kostar tid och pengar och man får inte tillbaka så mycket på sin investering som man kunde hoppas. Dock håller detta på förändras. Det finns nu flera utvecklingsverktyg som hjälper firmor att bygga till flera plattformar samtidigt. Det är en mycket positiv utveckling som kommer att förändra dynamiken på marknaden. Är alla problem lösta nu då? Nja troligen inte.

Det finns exempel på företag som har uppåt tio appar med uppåt åtta eller nio olika säkerhetslösningar och lika många olika integrationslösningar för bakomliggande system. Det är mycket dyrt att underhålla och blir ett hinder för att utveckla funktion och nytta.

Kraven på appar ändras. Apparna blir en viktig del av verksamheten. Nu måste man se till att de håller hög säkerhet, har standardiserad integration med bakomliggande system samt att man snabbt kan få ut uppdateringar. I utvecklingsfasen krävs också att man kan genomföra tester med samma höga krav som för vilken verksamhetskritisk applikation som helst.

Interna appar blir fler, företag ersätter dyr specialutrustning med mobiltelefoner med en smart app. Företag med tekniskt avancerade produkter kan förse sin säljkår med system där de kan genomföra produktanpassningar på plats hos sina kunder. Flygbranschen utrustar sina piloter med surfplattor och avancerade appar för att ersätta papper och kartor. Kraven ökar.

Externa appar förändras också. Myndigheter bygger självbetjäningsfunktionalitet för medborgare. Reseföretag lägger ut bokningar och incheckning i appar. Banker låter sina kunder hantera bankärenden från sina mobiltelefoner. Plötsligt är appen verksamhetskritisk. Då förtjänar den en verksamhetskritisk hantering.

Nu behövs en plattform för att stödja verksamhetskritisk mobilutveckling och den heter IBM Worklight. EdgeGuide är IBM:s första partner i Sverige för IBM Worklight. IBM Worklight är en komplett plattform för utveckling, test, underhåll, distribution, integration och säkerhet för appar.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med era mobila appar? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

  • Tipsa