EdgeGuide bloggen

18 Nov 2013

Mobil app eller responsiv design?

En del säger att det blir billigare och räcker med att bygga sin mobila hemsida med responsiv design. En del säger att jag måste bygga en s.k. native app för att få riktigt funktionalitet. Vad är sanningen och varför?

Fördelarna med en mobilanpassad webbsajt är många. Till att börja med är det relativt billigt och enkelt att utveckla. Om du har en plattform som IBM WebSphere Portal Server så följer det med funktionalitet för att utveckla mobila sidor med responsiv design.Det beror helt på vad du vill göra och vad dina behov är. Om du enbart vill publicera information och se till att den visas snyggt oavsett vilken mobil enhet som används så är en mobilanpassad webbsajt troligen det bästa alternativet.

Om du däremot vill att användaren, både intern och extern, ska kunna utnyttja offline-funktionalitet, om du vill kunna skicka notifieringar eller använda telefonens inbyggda funktioner som GPS och kamera så behöver du idag någon form av app i telefonen eller surfplattan.

Native appar är byggda för telefonens eller surfplattans operativsystem i den utvecklingsmiljö och med det utvecklingsspråk som är knutet till respektive plattform och ofta det specifika formatet på skärmen. Därför kan en app se väldigt konstig ut på en surfplatta om den i första hand är utvecklad för en telefon med mindre skärm.

Väl utvecklade native appar ger användaren möjligheter att enkelt utföra olika uppgifter och dessutom kan apputgivaren skicka notifieringar beroende exempelvis var användaren befinner sig. Eftersom de också är optimerade för den specifika enheten så är användarupplevelsen oftast väldigt bra.

Så med dessa två alternativ, har man allt man behöver då? Ja, det beror på var man har sin startpunkt, det finns faktiskt ett tredje alternativ: hybridappen. Vad är det och vad tillför den min verksamhet?

En hybridapp är vad det låter som, det är en app som kombinerar funktioner från en native app med webbinnehåll genom att bädda in webbinnehållet i ett skal av native kod. En hybridapp kan precis som en traditionell native app använda telefonens inbyggda funktioner.

Som exempel kan vi använda ett flygbolags webbplats som låter en användare utföra en rad olika åtgärder såsom mobil incheckning, skriva ut boardingkort, ändra plats, tillgång till avgångs- och landningstider, hantera sitt bonusprogram osv.

Om flygbolaget dessutom vill möjliggöra för sina resenärer att ladda ned elektroniska boardingkort till mobilen och för att få notifieringar om förseningar eller ändrad gate så behövs en app. Denna nya app skulle kunna utvecklas från grunden, men det mest kostnadseffektiva tillvägagångssättet kan vara att bygga vidare på befintlig funktionalitet i form av den mobila webbplatsen. Man slår alltså in webbplatsen i appkod och integrerar dess funktionalitet med de mer avancerade funktionerna man får genom appen.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med mobila strategier? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

  • Tipsa