EdgeGuide bloggen

23 Mar 2015

IBM programvara, Licenser, revisioner och virtualisering

IBM programvara. Licenser, revisioner och virtualisering.

Det finns ett antal stora utmaningar som är förknippade med licenser för IBM:s programvara.

Det går att i de flesta fall att helt fritt ladda ner IBM:s programvara utan begränsning vad gäller antalet installationer. Oftast finns inga licensnycklar. I distribuerade miljöer kan programvaran snabbt ”föröka sig” utan central kontroll.

En annan utmaning är att det är svårt att hålla reda på licensvillkoren eftersom informationen ofta är spridd i olika dokument som vart och ett har sin egen uppsättning relaterade villkor.

En tredje utmaning är att hålla reda på den mängd licensieringsformer som finns. ”Authorized User”, UVU, PVU etc. Den stora variationen gör att det är svårt att som kund veta vad som gäller för en specifik produkt.

Samtidigt måste man som kund vara beredd att på att snabbt redovisa för IBM att man är rätt licenserad. IBM har på senaste åren intensifierat sina licensrevisioner rejält.

När det gäller licensiering baserad på processorkapacitet, Processor Value Unit (PVU) gäller det att vara riktigt uppmärksam. Det vanliga är att man tilldelar bara en del av en fysisk server till att köra en viss programvara.  Det gäller då för dig som kund att kunna bevisa att inte hela den fysiska maskinen används. Detta för att slippa riskera efterkrav från IBM vid en revision. Det kan i många fall handla om miljonbelopp.  Vi talar om s.k. Sub Capacity Licensing.

Det godkända sättet att få utnyttja Sub Capacity Licensing är att installera ILMT (IBM License Metric Tool) på alla servrar som kör IBM programvara.  Här får man en direkt mätning av det aktuella kapacitetsutnyttjandet. Historien är dock inte slut här. I nästa blogg berättar vi mer om de tjänster Edgeguide kan erbjuda för att du som kund ska slippa revisonsproblem.

För mer information kontakta ali.qureshi@edgeguide.com

 • Tipsa

1 Jun 2015

Frukostseminarium 17 Juni på Berns - MDM och EMM i molnet

MaaS360 MDM och EMM i molnet

MDM, Mobile Device Management har funnits på agendan ända sedan den första ”Smartphonen” introducerades. Det har i stor utsträckning varit frågan om att kontrollera alla mobila enheter samt att skapa säkerhet mot virus, intrång och andra risker. Den ansatsen räckte till alldeles utmärkt så länge det främst gällde att dela ut e-post till mobila användare.

BYOD (Buy Your Own Device) och kraven från användarna att inte bli begränsade i den privata sfären, i kombination med allt fler kritiska, mobila, företagsapplikationer har förändrat bilden totalt.

Numera talar vi om EMM, Enterprise Mobility Management. Frågan är nu snarare hur vi skapar maximal frihet i kombination med full säkerhet.

Vi talar om:

- Full kontroll på operativsystem och mobila enheter från ett enda enkelt gränssnitt.

- Mobila ”containers” i varje enhet som möjliggör både säkert arbete och en innehållsrik och social fritid.

- Säkert samarbete och distribution av information i olika former och över alla filtyper.

- Administration, distribution och säkerhet för affärsapplikationer.

- Mobila säkra gateways för enkel och enhetlig åtkomst till delade filservers, intranät och andra interna system.

Låter det enkelt att implementera eller som ett stort projekt?

I vårt seminarium visar vi en molnlösning, MaaS360 Fiberlink från IBM som gör allt detta extremt enkelt.

Vi talar om minuter att komma igång. Kom och lyssna på hur och varför, samt varför MaaS360 anses som en ledare hos Gartner.

Agenda

08.30-09.00 Registrering & Kaffe och smörgås

09.00-10.30 Konferens

10.10-10.30 Fika

10.30-11.45 Demo

11.45-13.00 EdgeGuide bjuder på lunch för dom som vill.

Plats

Berns salonger, Berzelii park

Seminariumet är nu avslutat. Önskar du ändå veta mer, kan vi ordna en privat demo!
Kontakta Ali Qureshi på ali.qureshi@edgeguide.com eller 070 321 11 15

 • Tipsa

20 Apr 2015

Affärsområdesansvarig - Identity Access Management

Vi skapar säkra och smarta lösningar för mobil, webb och portal med Identity & Access Management från IBM.

Vi vill bli fler inom Identity Access Management!

Vi får allt fler uppdrag inom Identity och Access Management.

Nu söker vi en driven konsult med erfarenhet av processer och teknik som vill ta nästa steg till att ha både kommersiellt och tekniskt ansvar.

Som del i vårt team arbetar du med att föra samman människor, kunskap och system. Med ökad effektivitet och lönsamhet som resultat. Vi sätter en ära i att få arbeta nära våra kunder, och att sätta nyttan framför tekniken i sig.

Vi ställer höga krav, och förväntar oss att du gör detsamma, både på dig själv, och på oss som arbetsgivare. Dina personliga egenskaper, ditt konsultativa arbetssätt och din förmåga att fungera bra med oss andra är minst lika avgörande som dina kvalifikationer i övrigt.

Plats: Stockholm
Märk ansökan: 365 IAM - Identity Access Management
Ansvarig för rekrytering: Pär Åberg
Telefon: 073 205 01 60
Mail: par.aberg@edgeguide.com

 • Tipsa

23 Mar 2015

Domino, utveckling, samt hosting- och driftsexpert

EdgeGuide är experter på Domino, utveckling, hosting och drift

EdgeGuide fortsätter att växa!

Tack vare ökad efterfrågan från våra kunder, inom Domino hosting och drift.

Vi får ständigt nya uppdrag från våra befintliga och nya kunder inom både utveckling och drift av IBM Notes och Domino-baserade lösningar. Med detta har vi nöjet att välkomna Henrik Grönvall i Edgeguide-teamet. Henrik har mer än tio års erfarenhet inom utveckling och drift av IBM Notes och Domino, han är en välkommen förstärkning till Sveriges vassaste Domino driftsteam. 

Vill du också lämna över förvaltningen och driften av dina Domino och Notes applikationer till oss?

kontakta Ali Qureshi / 070 321 11 15

 • Tipsa

2 Mar 2015

Systemutvecklare - Lotus Notes & Domino

Vi bygger värdens bästa "team" genom att jobba med projekten från vårt kontor. Roligare arbetsplats får du leta efter!
EdgeGuide driver kunduppdrag från sina egna kontor. Det betyder att dina arbetskamrater alltid finns i närheten för att hjälpa till. Vi tror att uppdragen blir roligare, vi blir mer kreativa tillsammans och kunden får en bättre upplevelse.

Som del i vårt team arbetar du med att föra samman människor, kunskap och system. Med ökad effektivitet och lönsamhet som resultat. Vi sätter en ära i att få arbeta nära våra kunder, och att sätta nyttan framför tekniken i sig.

Vi ställer höga krav, och förväntar oss att du gör detsamma, både på dig själv, och på oss som arbetsgivare. Dina personliga egenskaper, ditt konsultativa arbetssätt och din förmåga att fungera bra med oss andra är minst lika avgörande som dina kvalifikationer i övrigt.

Systemutvecklare – Lotus Notes & Domino

EdgeGuide får ständigt nya kunder som vill att vi förvaltar deras Notes & Domino miljö.  Förvaltning är bra mycket roligare än det låter. Det innebär oftast att vi förnyar, förbättrar och bygger nytt. I många fall tar vi även hand om drift, administration och även hosting i vårt datacenter.

Framgången med vårt förvaltningskoncept gör nu att vi söker en utvecklare inom Domino och Lotus Notes till vårt kontor i Stockholm. Du bör ha en lång erfarenhet inom applikationsutveckling. Kan du Notes Administration eller Websphere Portal utveckling så är det en fördel.

Plats: Stockholm
Märk ansökan: 846 LNW
Ansvarig för rekrytering: Ali Qureshi
Telefon: 070 321 11 15
Mail: ali.qureshi@edgeguide.com

 • Tipsa

23 Feb 2015

Sänk kostnaden för drift av dina Notes-applikationer

Vill du sänka kostnaden för drift av dina Notes-applikationer?

Utöver att hantera din email och annan samverkan så är IBM Notes och Domino en kraftfull applikationsplattform. Många företag, myndigheter och kommuner använder Notes som en strategisk applikationsplattform, mycket tack vare att det är väldigt enkelt och går snabbt att utveckla nya applikationer samt att det är billigt att drifta och underhålla dem.

Över åren har applikationer på Notes-plattformen kommit att bli verksamhetskritiska för många organisationer. Man har integrerat applikationer med varandra, gjort dem tillgängliga över webben och i många fall också mobilt.

IBM Notes och Domino är idag en av världens mest spridda plattformar för email hos företag och myndigheter. Den globala marknadsandelen ligger runt 30% beroende på vem och hur man frågar.

Av dessa organisationer har en del valt att byta ut email-plattformen till annan teknik. Många försöker också flytta sina applikationer till den nya miljön. Vår erfarenhet är att man oftast utan större bekymmer kan flytta 75 % av applikationsfloran, men vad ska man göra med den sista fjärdedelen? Svaret kan vara att man fortsätter köra dessa applikationer i sin miljö med en billigare licens där email är exkluderad. Man får en lägre licenskostnad men kan samtidigt behålla sina viktiga applikationer.

Men om man har valt att migrera bort från en plattform till förmån för en annan så kan det ju också finnas ett värde i att inte ha kvar den i sin datahall eller licensinnehav. Hur skall man då som IT-avdelning kunna leverera de tjänster som verksamheten kräver?

Här kommer Edgeguides smarta förvaltningsmodell in i bilden. Vi på Edgeguide kan ta över både era applikationer och licensinnehav och köra dem i vår serverhall. Du kommer hamna i gott sällskap med många andra kunder som valt att sänka sina kostnader och samtidigt behålla en hög servicegrad genom att nappa på vårt erbjudande om Domino hosting.

Eftersom vi har femton års erfarenhet av att förvalta och utveckla Notes-applikationer så kan du vara säker på att dina system är i trygga händer. I samband med flytten till vår driftsmiljö så erbjuder vi också våra kunder att passa på att modernisera sin applikation till ett attraktivt webbgränssnitt, optimera funktionaliteten och samtidigt se över gamla buggar.

Vi börjar med att göra en översyn av era applikationer och aktuell driftsmiljö, sedan sammanställer vi också verksamhetens krav på funktion och tillgänglighet. Utifrån detta kan vi ta fram ett förslag på hur ett förvaltningsåtagande kan se ut för just er.

Är du intresserad och vill veta mer så kontakta oss gärna:
Email: jonas.thorsell@edgeguide.com
Tel. 070-321 11 48

 • Tipsa

18 Nov 2013

Mobil app eller responsiv design?

En del säger att det blir billigare och räcker med att bygga sin mobila hemsida med responsiv design. En del säger att jag måste bygga en s.k. native app för att få riktigt funktionalitet. Vad är sanningen och varför?

Fördelarna med en mobilanpassad webbsajt är många. Till att börja med är det relativt billigt och enkelt att utveckla. Om du har en plattform som IBM WebSphere Portal Server så följer det med funktionalitet för att utveckla mobila sidor med responsiv design.Det beror helt på vad du vill göra och vad dina behov är. Om du enbart vill publicera information och se till att den visas snyggt oavsett vilken mobil enhet som används så är en mobilanpassad webbsajt troligen det bästa alternativet.

Om du däremot vill att användaren, både intern och extern, ska kunna utnyttja offline-funktionalitet, om du vill kunna skicka notifieringar eller använda telefonens inbyggda funktioner som GPS och kamera så behöver du idag någon form av app i telefonen eller surfplattan.

Native appar är byggda för telefonens eller surfplattans operativsystem i den utvecklingsmiljö och med det utvecklingsspråk som är knutet till respektive plattform och ofta det specifika formatet på skärmen. Därför kan en app se väldigt konstig ut på en surfplatta om den i första hand är utvecklad för en telefon med mindre skärm.

Väl utvecklade native appar ger användaren möjligheter att enkelt utföra olika uppgifter och dessutom kan apputgivaren skicka notifieringar beroende exempelvis var användaren befinner sig. Eftersom de också är optimerade för den specifika enheten så är användarupplevelsen oftast väldigt bra.

Så med dessa två alternativ, har man allt man behöver då? Ja, det beror på var man har sin startpunkt, det finns faktiskt ett tredje alternativ: hybridappen. Vad är det och vad tillför den min verksamhet?

En hybridapp är vad det låter som, det är en app som kombinerar funktioner från en native app med webbinnehåll genom att bädda in webbinnehållet i ett skal av native kod. En hybridapp kan precis som en traditionell native app använda telefonens inbyggda funktioner.

Som exempel kan vi använda ett flygbolags webbplats som låter en användare utföra en rad olika åtgärder såsom mobil incheckning, skriva ut boardingkort, ändra plats, tillgång till avgångs- och landningstider, hantera sitt bonusprogram osv.

Om flygbolaget dessutom vill möjliggöra för sina resenärer att ladda ned elektroniska boardingkort till mobilen och för att få notifieringar om förseningar eller ändrad gate så behövs en app. Denna nya app skulle kunna utvecklas från grunden, men det mest kostnadseffektiva tillvägagångssättet kan vara att bygga vidare på befintlig funktionalitet i form av den mobila webbplatsen. Man slår alltså in webbplatsen i appkod och integrerar dess funktionalitet med de mer avancerade funktionerna man får genom appen.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med mobila strategier? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

 • Tipsa

25 Oct 2013

Varför mobila appar?

Behöver jag mobila app? Räcker det inte med att mobilanpassa vår hemsida? Svaret är ofta att en mobilanpassad webbsajt räcker långt. Men det kan också vara att ställa fel fråga.

Att mobilanpassa en webbsajt gör den tillgänglig för mobila enheter. Mobila användare får tillgång till publicerad information och kan interagera med sin sajt i stort sett i samma utsträckning som en stationär användare. När du vill ta nästa steg så kan en mobil app vara det du behöver.

En av fördelarna med mobila appar är att de kan utnyttja den mobila enhetens funktioner såsom GPS och kameran. En annan är att man med ett knapptryck snabbt är inne i appen och kan börja navigera istället för att öppna en webbläsare och behöva skriva in en adress.

För vissa typer av verksamheter är appar en naturlig, och i vissa fall ofrånkomlig, utveckling. Banker är ett bra exempel. Många av oss kommer knappt ihåg senast vi var inne på ett bankkontor, detta tack vare att vi idag kan sköta de flesta av våra bankärenden via internet. Självklart vill vi gå vidare och göra vissa bankärenden via våra mobila enheter istället. Det är många gånger smidigare och snabbare och kan skötas lika säkert.

Där vi idag ser den största ökningen av appar är olika interna tillämpningar för att öka produktiviteten. Det kan handla om säljstöd för en global säljkår, säkerhetsföretag som ersätter dyr specialutrustning med en mobiltelefon för att logga vaktrundor och dokumentera händelser med kameraoch GPS eller ett åkeri som vill maximera utnyttjandet av sina fordon.

Att bygga en app kan ha flera syften som vi ser ovan. Vidare scenario är där appen är själva produkten, eller att appen fungerar som reklampelare.

Oavsett dina behov och önskemål så är det viktigt att välja en teknisk plattform som inte bara erbjuder ett bra utvecklingsverktyg utan också omfattarhantering av test, säkerhet, distribution, versionshantering och analys. Därför har EdgeGuide valt att arbeta med IBM Worklight. Vi erbjuder också ett komplett tjänstepaket ända från analysstadiet till distribution och uppdatering, skräddarsytt efter dina behov.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa dig med mobila appar? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

 • Tipsa

1 Nov 2013

Den mobila portalen

IBM Worklight - den mobila portalen

På EdgeGuide har vi hjälpt våra kunder med portallösningar i närmare tio år. Istället för att se portaler som enbart publiceringsplattformar arbetar vi med portaler som integrationsplattformar. Vi hjälper våra kunder att bygga lösningar som ökar produktiviteten. I portaler exponerar man tjänster som har betydelse för verksamheten, det kan vara att publicera relevant information just för den användaren, visa ett nyhetsflöde, tillgängliggöra ett affärssystem eller för externa kunder att använda en självbetjäningsfunktion.

Det har redan sagts många gånger, men tål att upprepas: "Vi blir mer och mer mobila för varje dag."

Frågan är dock hur företag och våra myndigheter kan leva upp till dessa förändrade förutsättningar. De senaste femton åren har internet blivit en viktig del av hur företag kommunicerar och gör affärer. Likaledes har vi som privatpersoner tillgång till information om produkter och tjänster och interagerar med varandra över nätet.

Många företag och myndigheter lägger stora resurser på att ha en mobil närvaro i form av mobila appar och mobila webbsidor. Vi som konsumenter förväntar oss att de levererar information och tjänster till mobiltelefoner och surfplattor så vi kan hitta produkter, läsa nyheter, utföra ärenden osv.

Som vi har diskuterat i tidigare bloggar så går mycket av detta till fel saker framförallt gällande mobila appar. Man bygger appar per operativsystem och per mobil enhet. Med tusentals olika enheter och åtminstone fyra olika mobila operativsystem så läggs mycket energi bara på att få appen att överhuvudtaget fungera på de vanligaste operativsystemen och mobila enheterna. Uppdatering av funktionalitet, stöd för fler plattformar och koppling till relevant data hamnar tyvärr ofta längre ned på prioriteringslistan.

IBM Worklight är en plattform som har funktionalitet för att lösa dessa problem. I IBM Worklight utvecklar man appar för alla plattformar samtidigt och anpassar utseendet och funktionalitet för de mängder av mobila enheter som finns. IBM Worklight möjliggör också effektiv och anpassningsbar integration mot bakomliggande system för att appen skall få tillgång till meningsfull data.

I takt med de möjligheter som nu erbjuds är det därför också viktigt att verksamhetskritisk information inte förblir fastkedjad vid skrivbordet. Vi behöver se till att kunder, leverantörer och anställda också kan nå information när det passar dem och från den plats som passar dem.

Affärsmodeller kommer behöva förändras i takt med att beteenden och marknader förändras.

På EdgeGuide ser vi den mobila utvecklingen som en naturlig följd av hur teknik och beteenden utvecklats det senaste decenniet. På samma sätt som man bygger portaler och integrerar tjänster i traditionella miljöer så behöver man också göra det för mobila lösningar.  Vi befinner oss mitt i detta skifte.

Om man ska välja appar, mobila webbsidor eller s.k. hybridappar som är en blandning av specialskrivna appar beror på vilka behov man har. För en framgångsrik strategi behövs ofta en blandning av alla tre. Med plattformen IBM Worklight kan man hantera dem alla tre. Det är en plattform som låter företag och myndigheter fokusera på kund- och verksamhetsnytta.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med mobila strategier? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

 • Tipsa

7 Nov 2013

Appbyråns framtid hotad?

Det kanske låter dramatiskt, hur kommer utvecklingen de närmaste åren att se ut? Först kanske vi ska reda ut begreppen lite. Med appbyrå menar vi i detta fall en firma som utvecklar och säljer appar till företag och organisationer. De är vanligen mycket duktiga på att utveckla kreativa och väldesignade appar som möter kundens krav.  Tekniskt håller apparna oftast hög kvalitet.

De senaste åren har vi sett en explosionsartad utveckling på marknaden för mobila appar. Detta har resulterat i nya behov och affärsmöjligheter. Firmor som bygger appar har vuxit upp i mängd för att möta detta behov. Företag har snabbt kunnat få ut sina appar och alla är nöjda. Eller hur är det?

Ja, tyvärr så har utbudet varit begränsat. De flesta byråer erbjuder sig att bygga appar till Android eller iOS, ibland båda. Men då dessa byggs på respektive utvecklingsplattform så har en app blivit två appar, vill man dessutom ha stöd för en surfplatta så kan det också bli en extra app. I stort sett kan man säga att mobilappar idag byggs lika manuellt som webbsidor byggdes 1998.

Detta är en inbyggd begränsning i marknaden. Det kostar tid och pengar och man får inte tillbaka så mycket på sin investering som man kunde hoppas. Dock håller detta på förändras. Det finns nu flera utvecklingsverktyg som hjälper firmor att bygga till flera plattformar samtidigt. Det är en mycket positiv utveckling som kommer att förändra dynamiken på marknaden. Är alla problem lösta nu då? Nja troligen inte.

Det finns exempel på företag som har uppåt tio appar med uppåt åtta eller nio olika säkerhetslösningar och lika många olika integrationslösningar för bakomliggande system. Det är mycket dyrt att underhålla och blir ett hinder för att utveckla funktion och nytta.

Kraven på appar ändras. Apparna blir en viktig del av verksamheten. Nu måste man se till att de håller hög säkerhet, har standardiserad integration med bakomliggande system samt att man snabbt kan få ut uppdateringar. I utvecklingsfasen krävs också att man kan genomföra tester med samma höga krav som för vilken verksamhetskritisk applikation som helst.

Interna appar blir fler, företag ersätter dyr specialutrustning med mobiltelefoner med en smart app. Företag med tekniskt avancerade produkter kan förse sin säljkår med system där de kan genomföra produktanpassningar på plats hos sina kunder. Flygbranschen utrustar sina piloter med surfplattor och avancerade appar för att ersätta papper och kartor. Kraven ökar.

Externa appar förändras också. Myndigheter bygger självbetjäningsfunktionalitet för medborgare. Reseföretag lägger ut bokningar och incheckning i appar. Banker låter sina kunder hantera bankärenden från sina mobiltelefoner. Plötsligt är appen verksamhetskritisk. Då förtjänar den en verksamhetskritisk hantering.

Nu behövs en plattform för att stödja verksamhetskritisk mobilutveckling och den heter IBM Worklight. EdgeGuide är IBM:s första partner i Sverige för IBM Worklight. IBM Worklight är en komplett plattform för utveckling, test, underhåll, distribution, integration och säkerhet för appar.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa er med era mobila appar? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

 • Tipsa

12 Dec 2013

PhoneGap vs. IBM Worklight

IBM Worklight är en komplett plattform för utveckling och hantering av mobila applikationer, ofta kallat Mobile Application Platform. IBM Worklight bygger på både IBM-utvecklad teknik och open source-teknik som IBM integrerar och supportar i Worklight-plattformen. Både PhoneGap och IBM Worklight är helt baserade på öppna standarder.

Vid jämförelser mellan olika utvecklingsverktyg för mobila appar så jämförs ofta IBM Worklight med PhoneGap. Det är delvis en relevant jämförelse eftersom IBM Worklight och PhoneGap är de två ledande verktygen för att ta fram appar. Den stora skillnaden ligger i att IBM Worklight och PhoneGap är skilda saker. Där PhoneGap är en bakomliggande komponent för utveckling av appar med API:er och behöver en utvecklingsmiljö så är IBM Worklight en plattform för utveckling, test, distribution, integration, administration och säkerhet.

Faktum är att IBM Worklight kommer paketerat med PhoneGap. De två konkurrerar alltså inte med varandra utan PhoneGap hjälper till att komplettera IBM Worklight.

En annan fråga många ställer sig är hur PhoneGap förhåller sig till Apache Cordova. Svaret är enkelt:  PhoneGap är en distribution av Apache Cordova. 2011 donerade Adobe/Nitobi PhoneGaps kodbas till Apache som sedan gav namnet Cordova. Man ville säkerställa att PhoneGap i fortsättningen skulle förvaltas som open source med transparens och öppenhet och ansåg att Apache var de som bäst kunde göra detta. Genom detta öppnade man också upp möjligheten för andra organisationer att bidra till utvecklingen av koden. IBM är idag en av de stora bidragarna till Apache Cordova.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa dig med mobila appar? Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

 • Tipsa

16 Dec 2013

Mobila strategier - hur dina mobila lösningar blir framgångsrika

Mobila strategier är inte bara en del av en webbstrategi eller en traditionell IT-strategi. Mobila strategier sträcker sig mycket längre än så och har en större betydelse för företag och myndigheters verksamheter.

Vissa verksamhetsprocesser kommer behöva förändras i grunden och affärsidéer kan behöva skrivas om eftersom helt nya spelregler gäller.

Under tredje kvartalet 2012 hade Windows c:a 2% andel av den globala smart phone-marknaden, tredje kvartalet 2013 hade man c:a 4%. Detta är uppskattningar och varierar beroende på vilken källa man använder.  Frågan är dock om man vågar chansa på att Windows inte kommer ha en ännu större andel om 18 månader från nu?  Hur mycket? 10%? 20%. En del bedömare menar till och med att Microsoft kommer vara större än Apple om några år. Samtidigt har smart phone-pionjärerna RIM med sin Blackberry i princip försvunnit från marknaden. Vill du finnas där dina kunder och användare är? Var kommer de vara om ett år?

Om något så är också mobila användares krav högre än traditionella användare. Detta beror på flera faktorer. Kanske den främsta är att mobila användare är mycket mer flyktiga än stationära användare. Om inte appen startar upp snyggt och snabbt så är sannolikheten stor att användaren direkt avinstallerar den. Vem orkar använda en app där man måste gå in på företagets webbsajt för att registrera sig först? Det finns alltid en liknande app att ladda ner.

Appen lever och dör med sin rating. Inget annat än fem stjärnor räknas. Ingen kan vara nöjd med 2,8 i medelbetyg av användarna. Det betyder att man har misslyckats.

Hur utvecklar man samtidigt för alla befintliga operativsystem och enheter? Hur testar man för dessa? Är din kundtjänst beredd på att fånga upp kundfrågor och synpunkter från Facebook och Apples Appstore? Hur hanterar du säkerhet på enheter du inte vet var de finns eller kanske till och med vem som använder dem? Behöver du integrera den mobila appen mot dina bakomliggande system?

Integration är en av de viktigaste tekniska aspekterna. För att appen eller den mobila webbsidan ska kunna leverera något vettigt innehåll och att informationen som användaren skriver in ska ha någonstans att ta vägen så behövs ofta integration mot dina bakomliggande system. När det gäller en mobil webbsida så sköts det som vanligt genom befintlig portallösning. För en app så måste man bygga denna integration separat. Dessa integrationer bör bygga på standardteknik och vara återanvändbara, annars drivs kostnaderna upp när man vill bygga in ny funktionalitet eller lansera ytterligare en app.

Oavsett om ditt företag bygger en app för e-handel, din myndighet bygger en app för e-tjänster för medborgare och företag eller om du enbart har behovet att publicera information genom en mobilanpassad websida, så behöver du en solid mobil strategi. Du behöver sortera ut dina tekniska affärsmässiga förutsättningar och behov.

Vidare måste affärsnyttan vara klart definierad och din verksamhet måste vara beredd på att appen för många av dina kunder kommer vara den huvudsakliga kontakten med ditt företag. Den mobila strategin måste vara tillräckligt detaljerad för att kunna beskriva detta, men också tillräckligt flexibel för att kunna hantera den våldsamt snabba utvecklingen som vi upplever nu. Teknik och beteenden kommer fortsätta utvecklas.

Vi på Edgeguide har hjälpt våra kunder med lösningar och strategier kring affärskommunikation i över tretton år. Vi har erfarenheten och samtidigt framtidsperspektivet att kunna hjälpa dig med mobila strategier för ditt företag eller din myndighet. Vi kan hjälpa dig att reda ut begreppen och bygga en mobil strategi som håller för framtidens utmaningar.

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa dig med mobila strategier? Hör gärna av dig till oss för ett mote. Kontakta Jonas Thorsell. 070-321 11 48, jonas.thorsell@edgeguide.com

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

 • Tipsa

21 Jan 2014

Föreläsning - Affärsnytta av mobila lösningar!

Föreläsningen handlar om hur man bygger upp framgångsrika mobila strategier, mobila lösningar samt tre exempel hur man snabbt kommer igång.

Föreläsningen är gratis och är till för att inspirera dig som jobbar med IT- och verksamhetsutveckling.

Mobila lösningar är högt på agendan i många företag och myndigheter.
Vi vet att applikationer och tjänster kommer behöva tillgängliggöras i mobila enheter, arbetssätt och tillämpningar kommer behöva förändras. Den här resan kommer kräva att man tänker nytt men också drar nytta av befintliga lösningar. Vi kommer beröra aspekter om hur man bygger framgångsrika mobila strategier.

Räcker det med att bara ta hänsyn till IT-miljön? Edgeguide har hjälpt flera av sina kunder på vägen mot en mer mobil verksamhet. Kom och lyssna på oss berätta hur vi angriper detta och hur vi skulle kunna hjälpa dig. 

Läs mer om Mobilitet på:
http://www.edgeguide.se/blogg/taggar/mobilt

Missa inte chansen att titta på vår film om mobilitet!

 • Tipsa

18 Feb 2013

IBM Connections Content Edition och Enterprise Content Management

En fundering som uppstår hos i stort sett alla kunder som använt IBM Connections eller andra sociala intranät en tid, är var man lagrar olika typer av dokument.

De sociala funktionerna lämpar sig speciellt väl för samarbetsprocessen där man interaktivt samarbetar med att ta fram idéer, underlag och dokument. Problemen uppstår när man vill infoga det färdiga arbetet i någon form av företagsgemensamt "document repository" eller ECM-system med metadata och godkännandeflöden. Vi talar ibland om "System of Engagement" kontra "System of Record".

IBM Connections Content Edition innebär integrerar socialt samarbete och ECM i en sammanhållen och fullt integrerad miljö.

Kontakta Pär Åberg för mera information.

 • Tipsa

7 Jan 2014

Vad är egentligen en social business?

Frågan kring om och hur man kan se vilket företag som är och agerar socialt har nog lite olika svar beroende på vem man frågar. Eftersom jag själv fått frågan en hel del på sistone så har jag kommit fram till några beteenden som jag själv associerar med att vara ett ”socialt företag”:

 • det är fullkomligt självklart för alla att dela med sig av den kunskap man har

 • email används som ett notifieringsverktyg och inte för fildelning mellan 2 personer och kanske 10 andra in-kopierade som gisslan

 • när jag som tex en kundtjänstmedarbetare tar det gör givet att återmata synpunkten jag just fått från en kund direkt till den ansvariga (via tex en community eller forum) för just den produkten eller tjänsten

 • när något kommuniceras från VD eller annan chef så inbjuds man till en öppen dialog kring ämnet

Listan kan göras lång men rent konkret betyder detta tex att:

 • varje medarbetares kunskap och pågående aktiviteter behöver synliggöras i organisationen (den funktionen har alla intranät idag)

 • styrkorten och belöningsmekanismer behöver premiera de som är synliga och aktivt delar med sig av kunskap och motsatt då ”straffa” de som håller information för sig själv för att cementera en maktposition

 • skapa en transparens och möjlighet för medarbetarna att medverka i diverse forum som kanske inte har direkt med just de konkreta arbetsuppgifterna man till synes har. Alla jobbar mot samma mål dvs se till att de produkter och tjänster säkerställer de behov våra kunder har och kanske inte ens visste att de hade.

Det det handlar om i slutändan är hur företag ska använda den fulla potential som finns i form av kunskap, erfarenhet, innovationskraft och passion för att göra bättre produkter som kommer snabbare till marknaden och som överträffar våra kunders förväntningar. Detta mål är det primära för alla i organisationen och att samarbeta över funktionsgränser och hierarkier och att vara ”social” är en nyckelfaktor för detta. Dessutom blir det roligare på jobbet som i sin tur ökar medarbetarnas engagemang och som då ytterligare förbättrar innovationskraften och effektiviteten i organisation. En sådan positiv spiral borde alla företag vara intresserade av, eller?

Vill du veta mer om hur EdgeGuide kan hjälpa dig med Sociala Intranät? Hör gärna av dig till oss för ett möte. Kontakta Ali Qureshi. 070-321 11 15,  ali.qureshi@edgeguide.com

 • Tipsa

25 Sep 2010

IBM utser EdgeGuide till årets partner

IBMs årliga event för deras business partners IBM Partner Summit, hölls i år på Hasseludden Yasuragi utanför Stockholm. Där har IBM:s partner fått en genomgång av IBM:s produktnyheter, möjlighet att skapa och underhålla relationer med såväl kollegor i branschen som IBM:are samt lyssna till inspirerande talare i ämnen som ”Provocative Selling” och hur det går till att utveckla ett varumärke för leksaker.

Varje år utser IBM årets partner inom olika kategorier, bl.a. årets nykomling, årets kompetenspartner och det prestigefyllda årets business partner.

Utmärkelsen som ”Partner of the year” gick till EdgeGuide med motiveringen ”EdgeGuide har med beprövad och lönsam teknik utvecklat, sålt och implementerat lösningar som bidrar till kostnadsbesparingar, reell affärsnytta och gör vardagen enklare för kunder och deras anställda. Genom kraft och dedikation har de framgångsrikt lyckats utveckla nya marknader med ett imponerande resultat. EdgeGuide är även en förebild i användandet av våra värdeadderande Business Partner program.”

- Vi är naturligtvis mycket stolta över priset och den uppmärksamhet vi fått under året. Det visar att vår fokus på lösningar byggda på IBM mjukvara är helt rätt, säger EdgeGuides koncernchef, Ali Qureshi i en kommentar.

 • Tipsa

13 Feb 2011

Kom och lyssna på oss på Collaboration Forum 2011

Kom och lyssna på oss på Collaboration Forum 2011

Årets Collaboration Forum sätter fokus på socialt nätverkande och hur detta kan se ut i praktiska termer. Vi kommer få se exempel på hur man kan tillföra sin organisation konkret affärsnytta genom en tillämpning av sociala nätverk. Naturligtvis kommer det även presenteras en hel del nyheter från Lotusphere - IBMs årliga konferens med effektiva samarbetslösningar i centrum.

Collaboration Center - Från Noll till Socialt Intranät på Nolltid

Vi är med i år igen och deltar som IBM samarbetspartner. Vi kommer att prata om Collaboration Center, Enterprise 2.0. Det Sociala Intranätet är nu inte bara en vision utan en verklighet. Social programvara har hittat vägen till affärsvärlden med en mängd effektiva verktyg för kunskapshantering, intern och extern kommunikation, dokumenthantering och projekt. EdgeGuide visar Collaboration Center den första riktigt färdiga lösningen baserad på bl a Lotus Connections som passar mindre och medelstora företag och som installeras på 2-3 dagar.

Kom förbi och lyssna på min presentation och ta del av allt annat som Collaboration Forum har att erbjuda.

Lotus Collaboration Forum Stockholm

När? 22:e februari, 10.00 – 16.00 (Registrering från 09.30) Mingel från 16.00

Var? Omegasalen, Vasakronan konferens, Knarrarnäsgatan 7 i Kista

 • Tipsa

28 Dec 2011

IT trender 2012 är Social

EdgeGuide kan trenderna 2012 enligt IDG

IDG bad Edgeguide peka ut  två av de starkaste IT-trenderna inför 2012.
I en bilaga till Computer Sweden pekar Pär Åberg, VD på EdgeGuide, och Ali Qureshi, Edgeguides grundare, ut de starkaste trenderna för intranät, extranät, webb och sociala media inför 2012.

Trenden 2012: Social Business!
" -Sociala medier skördar massiva framgångar när det gäller privat kommunikation och som ett växande verktyg för riktad marknadsföring. Nu börjar det också användas internt inom företag för att utveckla organisationens ledarskap och skapa effektivare kommunikation, säger Pär Åberg"

Trenden 2012: Open-Source!
" - För att hjälpa fler företag att kunna starta en portal har vi satsat på en open source-produkt som heter Liferay Portal, säger Ali Qureshi."

Läs hela artikelna påd Ali och Pär genom att trycka på bilderna nedan (PDF)

 

 • Tipsa

2 Feb 2012

IBM Connections

IBM lanserar en ny version av IBM Connections

IBM lanserar nu ny programvara och tjänster som ger möjlighet att analysera aktiviteter i sociala nätverk för att snabbare och bättre kunna agera på dessa initiativ. Denna lansering innehåller såväl en ny version av IBMs sociala plattform IBM Connections samt nya molntjänster i IBM SmartCloud.

Bland nyheterna finns social analysprogramvara som integrerar bland annat wikis, bloggar, aktiviteter, mejl, kalendrar och flaggar relevant data som kräver någon form av aktivitet. Nya IBM SmartCloud for Social Business förenklar tillgång till information, sociala nätverk, direktmeddelande och mejl molnbaserat, vilket förenklar för anställda att samarbeta oavsett var de befinner sig.

 

 • Tipsa

12 Feb 2012

Webbdagarna 2012

Vi på EdgeGuide AB, tillsammans med IBM, har fått den stora äran att ha en egen monter och tala på Webbdagarna 2012.

Webbdagarna Stockholm 2012 samlar den digitala affärsvärldens mest framstående experter, entreprenörer och leverantörer på Stockholm Waterfront Congress Centre – som tillsammans med 1000 entusiastiska deltagare skapar en mötesplats som tveklöst kommer att inspirera och ge dig nya, värdefulla affärskontakter.

Med minst 60 talare och 6 olika kunskapsspår ger vi dig dessutom insikterna, trenderna, verktygen och de konkreta tipsen du behöver för att dra nytta av de digitala kanalernas ändlösa möjligheter i din yrkesroll och se till att ditt företag ligger i framkant i sin digitala närvaro.

Årets huvudtema är Gör Skillnad, av tre anledningar:
1. I programmet lyfter man fram de personer och företag som just nu gör störst skillnad i arbetet med att leda och driva affärsutvecklingen och innovationen på webben, och får dem att dela med sig av sina kunskaper och insikter till publiken.

2. Årets tema är även en uppmaning till dig som deltagare. Webbdagarna vill nämligen involvera dig mer än tidigare år – bland annat genom webbdagarnas Unconference-spår, i webbdagarnas diskussionsområden på Stockholm Waterfront och via Twitter och webbdagarnas forum – och få dig att göra skillnad i skapandet av årets event. Hjälp oss att göra Webbdagarna bättre än någonsin!

3. Visionen med Webbdagarna är att skapa landets mest inspirerande och kreativa mötesplats för alla som arbetar med digitala kanaler och man strävar därför mot att Webbdagarna Stockholm 2012 ska vara en plattform som gör skillnad för svenskt näringsliv – där nya digitala affärsmöjligheter, idéer och partnerskap föds.

Webbdagarna i Stockholm 2011 lockade 1100 personer, var i princip helt utsålt och dessutom mycket uppskattat av deltagare och partners. Cirka 90 procent av deltagarna gav eventet 4 eller 5 i betyg på en skala 1-5.

Webbdagarna Stockholm 2012 kommer att bli bättre, större och ännu mer djupgående än någonsin tidigare. Säkra din plats i god tid.

 

 • Tipsa

4 Apr 2012

Affärsnytta med sociala verktyg

Kom på vår Föreläsning - Hur skapar du affärsnytta med sociala verktyg? Berns 19 april 2012


Alla talar om Social Business, Sociala intranät och Sociala medier, men väldigt få kan se den konkreta kopplingen till nyttan i den egna organisationen.

Föreläsningen handlar om varför det är så viktigt att organisera och lagra humankapitalet. Föreläsningen är kostnadsfri och är till för att inspirera dig som jobbar med kommunikation och HR frågor.

Hur inför man ett socialt intranät framgångsrikt?
Securitas med hundratusentals anställda över hela världen införde en Social intranätplattform för ungefär ett år sedan. Projektet blev uppmärksammat i media och nominerat till ”Årets IT-projekt 2011”.  Helene Åström, chef för intern kommunikation på Securitas, kommer berätta om framgångsfaktorerna för ett lyckat projekt.

Vi på EdgeGuide har länge sett hur socialt nätverkande förändrar privatlivet. När samma kraft får komma till sin rätt i ett företag, öppnas dörrarna till enklare och mer effektiv kommunikation, med bättre affärer som resultat.

När?
19 april, 2012 kl. 08:45

Var?
Berns
Berzelii Park
103 25 Stockholm

Agenda
08.45-09.00 Registrering
09.00-09.10 Kort presentation av EdgeGuide
09.15-10.00 Sociala intranät – Vad tillför social interaktion internt?
10.00-10.15 Kaffe
10.15-11.00 Securitas berättar hur man rullar ut social plattform på bästa sätt!
11.00-11.15 Sammanfattning & Frågor

 

 • Tipsa

2 Feb 2013

IBM Web Content Manager - CTC

Vad är CTC i IBM Web Content Manager (WCM)?

 

Content Template Catalog (CTC) är en uppsättning mallar i WCM som kan användas för att snabbt sätta upp en hel site eller för att lägga grunden vidareutveckling. Katalogen innehåller mallar för ett antal standard-komponenter och design element som t ex Nyheter, Events och Kurser. Med hjälp av mallarna kan man bygga en komplett site helt utan modifieringar men den tillåter också att man modifierar och lägger till egna komponenter för att få den design och funktion som man vill ha. Standard-temat i CTC bygger på PageBuilder2 temat och innehåller portlet-paletten så att man snabbt och enkelt kan lägga till portlets på sina sidor.

CTC innehåller också en Demo-site som man kan använda för att visa möjligheterna med IBM Portal. Mallarna håller den kvalité som krävs för produktion.
Mallarna används med fördel för "kickstarta" ett projekt och för att implementera en god struktur och modulär design i WCM. Man kommer snabbt igång med projektet och kan snabbt få en lösning att "känna på" samtidigt som arkitekturen och designen i WCM standardiseras.


Läs mer i IBMs Portal wiki (nytt fönster) eller kontakta EdgeGuide om du vill veta mer om detta!

 • Tipsa

11 Feb 2013

WebSphere Portal Expert till Scania

EdgeGuide anlitas som Websphere Portal Expert till Scania

 

Scania i Södertälje valde att anlita en av EdgeGuides många WebSphere Portal-experter. Uppdraget  består bl.a. i att utveckla nya portal-applikationer och tjänster, upprätthålla och utveckla befintliga portaler samt att hantera teknisk support till slutanvändare för de befintliga portalerna.

EdgeGuide AB har jobbat med Websphere Portal sedan 2005 och är en av det största aktörerna på plattformen i Sverige. EdgeGuide har bl. a.drivit Websphere Portal projekt hos Securitas, Husqvarna och Euroaccident.

 

 • Tipsa

11 Feb 2013

Domino Xpages Expert till Agria

Agria anlitar EdgeGuides Domino Xpages Expert

Agria gav förtroendet till EdgeGuides konsult och uppdraget gäller utveckling och förvaltning av Agrias webbar.  Utveckling sker i Lotus Notes Domino och det är mycket fokus på nya tjänster som innebär utökad interaktivitet med kunder.  I uppdraget ingår också att säkra kopplingarna till webbarna från kringliggande system, utföra enhetstester och vara behjälplig vid system- och acceptanstesterna.

EdgeGuide är experter inom Xpages teknik och har bygg lösningar på den plattformen sedan 2009. Idag används vår plattform av minst 7 miljoner användare årligen.

 • Tipsa

6 Mar 2013

SOA baserad integrationsplattform

En SOA baserad integrationsplattform är en av de viktigaste och mest strategiska investeringar ett företag kan göra. Genom att ha en tjänstebaserad plattform slipper man spagettikod och långa leveranstider.

Många företag börjar med en renodlad CMS lösning för att skapa en digital kanal mot allmänhet och kunder. Man nöjer sig med att förmedla text och bild. Men kraven på att leverera affärsfunktionalitet som e-handel och andra interaktiva tjänster ökar. Företag som inte har rätt plattform tvingas ofta driva långa projekt för att realisera de nya krav som uppstår från marknads- och kommunikationsavdelningen. Det resulterar ofta i förseningar och höga kostnader.

Ofta bygger man in sig i ett hörn. Medarbetare som kan systemet byter arbete och företag vilket skapar problem då systemdokumentationen i 9 av 10 fall är undermålig. 

Genom att istället för ett CMS bygga på en intergationsplattform i form av en portal behöver man bara leverera själva tjänsten och ”plugga in” den i portalramverket. Nästan samma "tänk" som att ladda ner en app till telefonen. Den specifika funktionen finns i appen, men den använder ramverkets alla andra funktioner som användarhantering, gränssnitt och säkerhet.

Vi på EdgeGuide är experter på just detta. Att bygga strategiska plattformar för kort ”time to market”

Kontakta Ali Qureshi om du vill veta mer om detta ämne eller ring på 0703211115

 • Tipsa

11 Mar 2013

IBM Smart Cloud

Varför skall vi in i IBM Smart Cloud?

Vi på Edgeguide ställde oss själva den frågan för drygt ett år sedan. Vi hade 7 servrar som drev våra viktigaste applikationer. En IBM Traveler som såg till att alla mail, kalenderinbjudningar samt adressbok var tillgängliga för mobila klienter. En mailserver. Ett Socialt intranät byggt på IBM Connections. 3 kommunikationsservrar som tog hand om bl.a. chatt och videokonferenser. En backup-server. Totalt hade vi 7 servrar som vi behövde underhålla, drifta och uppdatera kontinuerligt.

Vi räknar med att en servers livslängd är c:a 3 år. Det är ju också en hel del jobb att byta ut en server rent fysiskt.

Genom att välja IBM Smart Cloud fick vi allt som fanns på våra sju servrar, men utan all dyr och tråkig administration. All support (om vi behöver det) går direkt från användaren till IBM. All uppdatering sker automatiskt och ingår i månadskostnaden.

Vi räknar med att vi sänkte våra systemkostnader med minst 80%.

Vill du veta mer kontakta Ali Qureshi / 0703211115

 • Tipsa

12 Mar 2013

Därför är vi störst på IBM

EdgeGuide har haft ett lysande år 2012. EdgeGuide utmärkte sig med en top 3-placering i Europa vad gäller försäljning av IBM programvarulicenser. Kunskap och kundförtroende ligger till grund för framgången.

Under 2012 fick EdgeGuide förtroendet att bygga ett Socialt Intranät för ett internationellt företag med kontor över hela världen. Vi fick även samma förtroende av ett större försäkringsbolag. Bolaget ville ha en flexibel Integrationsplattform för sin kommunikation med kunder och samarbetspartners samt ett intranät med sociala funktioner. Lösningen är baserad på Websphere Portal 8, WCM 8 med Content Template Catalog (CTC) och IBM Connections 4.

EdgeGuide bjöds in som talare på Webbdagarna av IDG och intervjuades om de nya trenderna inom Integationsplattformar och Sociala intranät. EdgeGuide lanserade även en ny webbsajt byggd på Xpages-teknologi för en större aktör inom svensk bilbesiktning. Lösningen har idag ca 7 miljoner besökare/år.

Kontakta Ali Qureshi för mer information / 0703211115

 • Tipsa

22 Sep 2011

Erfaren Portalarkitekt

Ny medarbetare hos EdgeGuide - Mats Sjöström,

Mats Sjöström har anställts som portalarkitekt på EdgeGuide. Mats har en lång erfarenhet inom branschen och kommer närmast från IBM där han under de senaste 14 åren har vässat sin kompetens genom sitt arbete med IBM Connections och WebSphere Portal.

Mats kommer att förstärka EdgeGuides kompetens inom dessa områden och Liferay Portal.

 

 • Tipsa

6 Oct 2011

Liferay och websphereportal specialist

Ny medarbetare hos EdgeGuide - Mati KHan

Vi på EdgeGuide är glada att hälsa en ny medarbetare, Mati Khan, välkommen till vårt team. Mati kommer jobba med att hjälpa våra kunder att utveckla den optimala portalplattformen just för deras verksamhetsspecifika behov.

 

 • Tipsa

12 Nov 2011

Liferay specialist

Ny medarbetare hos EdgeGuide - Johan Svensson, Liferay specialist och Frontend-utvecklare

EdgeGuide hälsar ytterligare en ny medarbetare varmt välkommen! Johan kommer bland annat att arbeta med portallösningar baserade på Liferay Open Source. Förutom design och innehållsstruktur är Johan välbevandrad när det gäller det mesta inom media, kortfilmer, animeringar och andra grafiska element.

Vi på EdgeGuide välkomnar Johan och vill samtidigt påminna om att vi fortfarande söker nya medarbetare till vår organisation.

 

 • Tipsa